Statii de
epurare
naturale

Statie de epurare a apelor uzate este prietenoasa cu  mediului inconjurător si are o eficienta energetica mare. Acesta statie de epurare foloseste tehnologia zonelor umede construite care implica costuri de intretinere si exploatare considerabil mai mici decat tehnologia traditionala.

In prezent tehnologia zonelor umede construite se aplica cu succes in multe tari din intreaga lume.

Eficienta energetica sporit si emisiile reduse ale statiei vor insemna costuri reduse de exploatare si intretinere pentru proprietari vor genera economii.

Acest proiect permite sa folosim apa intr-un mod cat mai eficient, pastrand ciclul hidrologic fara a dauna naturii.

Tehnic 

Apele uzate  se acumuleaza in doua tancuri de egalizare.
Se oxigeneaza si sunt pre-tratate, ulterior, ele trec prin doua etape de filtrare:

  • Mai intai, apa ajunge la primele platforme de stuf, unde trece prin trei straturi de pietris fin, la suprafata ramanand circa 70% din substanţele nocive.
  • Urmeaza tratarea biologica, pe platformele din nisip – un mediu natural populat de mii de bacterii care degradeaza poluantii ramasi si curata definitiv apa. Bacteriile sunt mentinute cu ajutorul stufului care le asigura oxigenul. Dupa epurarea produsul final se acumuleaza intr-un bazin special si de aici ajunge in rau, parau sau lac.

Nota

O astfel de tehnologie, prietenoasa cu  mediul  inconjurator si care este cea mai mare instalatie de acest tip din Europa si mai precis din Europa de Est a fost construita pentru orasul Orhei din Republica Moldova.